Задушено телешко с вино, гъби, картофи и моркови
Панирано телешко във винен сос с картофи, гъби и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 900 г - 1 кг телешко филе
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. брашно
- 3 с.л. олио
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 250 мл телешки бульон
- 150 мл доматен сос
- 1 с.л. доматена паста
- 350 г моркови
- 120 г стебла целина (селъри)
- 250 г гъби
- 450 г картофи
- 250 мл червено сухо вино
- 1 ч.л. сух розмарин
- лют пипер на вкус
- 4-6 клонки мащерка
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на големи хапки (все пак хапки, а не парчета). Прехвърлете в купа, поръсете със солта и пипера, разбъркайте, поръсете брашното и разбъркайте отново. Оставете настрана.
2. Лука нарежете на полумесеци, морковите и целината на кръгчета с дебелина около 2 см., чесъна наситнете, гъбите измийте и разполовете, ако са много големи. Картофите обелете, нарежете на едро и поставете в съд с вода.
3. В голяма тенджера сгорещете олиото на силен огън и на два пъти запържете месцата до побеляване. Бъркайте докато се готвят, защото ще се захващат за дъното на съда. Вадете ги в отделен съд.
4. В мазнината от пърженето на месото пуснете лука и намалете огъня на умерен. Гответе две минути, добавете чесъна и гответе докато лукът омекне.
5. Залейте с бульона, кипнете и върнете месото в ястието. Залейте с доматения сос, добавете доматената салца, кипнете и разбъркайте добре. Изсипете в тенджерата морковите, целината, гъбите и картофите. Залейте с чрвеното вино, поръсете розмарина и лютия пипер и размешайте продуктите. Сега ще си проличи дали наистина имате голяма тенджера.
6. Вържете клонките мащерка с конец и ги поставете върху ястието. Захлупете с капак и оставете да се готви 2 часа на слаб към умерен огън. Следете дали къкри. Ако не го прави - увеличете температурата.
7. След като времето за готвене изтече, вдигнете капака, махнете мащерката и можете да сервирате. Не забравайте да сипете в купичките и от апетитния винен сос на гозбата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ