Телешки хапки в сос от масло и зеленчуци
Телешко задушено в доматен сос с масло.
Необходими продукти:
- 4 с.л. олио
- 700 г телешко месо (без кости и жили)
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 3 скилидки чесън
- 4 с.л. доматен концентрат
- 1,5 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 1 л вода
- 3 дафинови листа
- 2 с.л. брашно
- 50 г масло
- 100-200 мл вода при необходимост
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на големи хапки. Маслото оставете на стайна температура, за да се размекне. Морковите разполовете по дължина, всяка от половинките нарежете на третини по дължина и след това на кубчета. Лука нарежете също на кубчета, а чесъна наситнете силно.
2. Сгорещете олиото на умерен към силен огън в голям тиган. Сложете парчетата месо за по 5 минути от страна да се запечатат.
3. Добавете лука, чесъна и морковите, намалете огъня на умерен и оставете да се готвят 8 минути като периодично размешвате.
4. Прибавете доматения концентрат, разбъркайте хубаво и оставете да се готви още 10 минути.
5. Овкусете със солта, двата вида пипер, ригана, размешвайте 2 минути и залейте с 1 литър вряла вода. Пуснете дафиновите листа, сложете капак, намалете на умерен към слаб огън и оставете да се готви 1 час.
6. Сипете брашното в купичка, добавете маслото и с вилица намачкайте, за да се смесят.
7. Прибавете брашнената смес в ястието и бъркайте докато се разтвори и сгъсти сосът. Долейте 100-200 мл вряла вода и сложете отново капака. Гответе 10 минути.
8. Поръсете с листа пресен магданоз и сервирайте - по желание с бял ориз или намачкани варени картофи за гарнитура и попиване на апетитния маслен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ