Киндзмари - маринована бяла риба по грузински
Маринована риба с оцет и чесън в стил рибена разядка или рибено мезе.
Необходими продукти:
- 500 г филе от бяла риба
- връзка пресен кориандър (може магданоз вместо него)
- 1-2 скилидки чесън
- сол и пипер
- 100 мл оцет
- 200 мл вода
- 6 дафинови листа
- 8 стръка копър
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете наситнените листенца на кориандъра, намачкания на паста чесън, 1/2 ч.л. сол и 1/3 ч.л. черен пипер. Разбъркайте, залейте с оцета и дръпнете настрана.
2. Рибата нарежете на хапки. Ако има кости, ги махнете. Хапките не трябва да са много малки.
3. В тенджера с капак сложете водата да кипва, като добавите в нея дафиновите листа и стръкчетата копър (цели). Щом заври добавете парчетата риба и захлупете с капак. Оставете да се сварят за 5 минути на умерен огън.
4. Извадете рибата от водата, а самата вода пресипете в съда с кориандъра и оцета (само водата от варенето - без дафиновите листа и копърените стръкове). Готовите рибни хапки залейте с маринатата. Покрийте с капак или стреч фолио съда и бутнете в хладилник за 5-6 часа. После хапвайте студено. Това е традиционно грузинско мезе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ