Манджа от телешки хапки с картофи и сос
Задушено телешко в бульон с картофи, моркови, лук, червено вино и доматен сос.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 1 кг телешко месо
- 2 глави лук - около 170 г общо
- 4 скилидки чесън
- 4 с.л. доматен концентрат
- 3 с.л. брашно
- 200 мл червено вино
- 2 дафинови листа
- мащерка
- 2 ч.л. сух розмарин
- 700 мл телешки бульон
- 400 г моркови
- 600 г картофи
- сол на вкус
- 1 с.л. балсамов оцет
- магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на хапки. Лука - на кубчета.
2. Сгорещете в тенджера на силен огън 2 с.л. олио и запържете хапките за по 1 минута от страна, колкото да побелеят. Гответе на 2-3 пъти месото, за да не се застъпва. Вадете в отделен съд.
3. Добавете 1 с.л. олио, намалете огъня на умерен и изсипете лука. Бъркайте 4 минути докато се позапържи.
4. Добавете намачкания или минат през преса чесън и бъркайте 1 минута. Оформете кладенче и изсипете доматеното пюре, а върху него брашното. Бъркайте и гответе двете съставки от кладенчето 1 минута самостоятелно и след това още 1 минута с чесъна и лука.
5. Налейте бульона. Добре е да е предварително стоплен. Добавете виното, изчакайте да кипне, сипете хапките телешко иприбавете дафиновите листа, мащерката, розмарина и сол на вкус. Разбъркайте, намалете огъня на слаб и сложете капак. Оставете да се задушава под капак 1:30 часа.
6. Морковите нарежете на полумесеци, картофите обелете и нарежете на хапки - една идея по-малки от парчетата месо. Изсипете в ястието, махнете дафиновите листа и оставете да се готви под капак още 1 час.
7. Подправете с оцета. Разбъркайте, опитайте на соленост, разпределете в индивидуални порции и поръсете с наситнен магданоз. Сервирайте топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ