Узбекска агнешка супа Мастава
Агнешка супа с ориз и картофи.
Необходими продукти:
- 500 г агнешко месо с кокали (или по-голямо количество агнешки кокали с месо по тях)
- 120 г ориз
- 2 картофа
- 2 моркова
- 2 домата
- 1 глава лук
- кимион на зърна
- сол и пипер на зърна
- олио
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Агнешкото месо залейте с 3-4 литра вода. Пуснете при него единия морков, нарязан на едро, 10 зърна черен пипер и семената кимион. Оставете да се вари около час, като отпените два пъти след завиране.
2. Другя морков нарежете на малки кубчета. Картофите обелете и нарежете на ситно. Домата обелете и рендосайте. Наситнете магданоза.
3. Лука облете, нарежете на малки кубчета и запържете в тенджера с 1-2 с.л. олио.
4. Бульона от варенето на агнешкото прецедете и сипете в тенджерата при лука. Добавете картофите и оставете да се вари.
5. След като месото се охлади, можете да почистите част от него от кокалите. Пуснете мръвки и кокали с останало месо по тях в супата. След като картофите са се отпуснали, добавете ориза, морковите и домата и оставете да ври докато оризът се развари добре.
6. Махнете от огъня, подправете със сол на вкус, добавете лют пипер по желание и наситнения магданоз. Разбъркайе и сервирайте докато супата е топла.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ