Телешки хапки в тъмна бира с лук
Телешко в бира с подправки - телешко по фламандски.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1,4 кг. телешко месо
- 250 г лук - 2 големи глави
- 80 г бекон на ленти
- 1/2 ч.л. канела
- 1/3 1.л. смлян карамфил
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. кафява захар
- сол на вкус
- 3 с.л. мека горчица
- 1 л тъмна бира
- 2 дафинови листа
- 3-4 клонки прясна мащерка
- 50 г тъмен хляб
- пресен магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото месо на големи хапки.
2. Сгорещете олиото в тиган и запържете хапките за 3-4 минути на силен огън. Гответе на 2 или 3 пъти, за да може да се запечатат хубаво. Обръщайте по време на пърженето, за да хванат коричка от всички страни.
3. Лука наситнете и след като извадите месото, намалете огъня съвсем леко и пържете лука до позлатяване като бъркате.
4. Добавете нарязания на тънки лентички бекон и гответе още 2 минути. След това прехвърлете лука с бекона в тенджера и сложете на умерен огън.
5. Добавете канелата, карамфила, сол и пипер, кафявата захар и горчицата и мешайте и гответе 2 минути.
6. Върнете телешките хапки в ястието, залейте с бирата, пуснете нарязания на крутони хляб, дафиновите листа и клонките мащерка и изчакайте да кипне. Варете 10 минути.
7. Намалете огъня на слаб към умерен, похлупете ястието с капак и оставете да къкри 3 часа.
8. Извадете дафиновите листа и клонките мащерка. Сипете ястието в индивидуални порции и поръсете с наситнени листа магданоз за разкош. Сервирайте топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ