Супа със скариди и карфиол
Супа от лангусти със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 500 г скариди или лангусти
- 500 г карфиол
- 1 голям морков
- 1 глава лук
- 50 г масло
- 2 с.л. олио
- китка свеж магданоз
- 2,5 литра вода
- 1,5 литра зеленчуков бульон
- сол
Начин на приготвяне:
1. Сварете скаридите или лангустите като спазвате следното. Първо в тенджера се кипва 2,5 л. вода. В нея се разтварят 2 с.л. сол. Ако работите със замразени скариди, ги извадете от фризера поне 40 минути преди готвенето. Гответе ги във врящата вода за 4 минути. Ако работите с пресни скариди, ги варете 3 минути. След това прехвърлете в гевгир и потопете в ледена вода. След това почистете черупките и вената.
2. Моркова рендосайте на едро ренде, а лука наситнете. Запържете ги в 2 с.л. олио. След като ги добавите, прибавете в тигана и около 25 г от маслото. Гответе докато лукът си промени цвета на златист.
3. Кипнете бульона, изсипете в него лука и моркова и оставете да се варят за 5-8 минути. През това време накъсайте карфиола на розички и ги измийте. Пуснете в супата и оставете да се разварят за още 5-8 минути.
4. Махнете супата от котлона, добавете маслото и скаридите и разбъркайте. Оставете под капак. След 15-тина минути добавете наситнения магданоз, подправете със сол на вкус, разбъркайте и махнете капака. Готово е за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ