Регистрация

Скариди с джинджифил, зелен лук и чесън

Скариди с джинджифил, зелен лук и чесън
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 3429

Пикантни пържени скариди със сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 16 бр. скариди, обелени и почистени от вените, но със запазени опашки
  • фина морска сол и прясно счукан черен пипер на вкус
  • 4 скилидки чесън, фино нарязан
  • 1 парче от 2,5 см джинджифил, нарязан на жулиени
  • 2 чили чушлета, нарязани по диагонал
  • 6 стръка зелен лук, нарязан на жулиени
  • 3 с.л. зехтин Еxtra virgin
  • 1 с.л. соев сос
  • 3 с.л. вермут

Начин на приготвяне:

1. Разрежете на две по дължина скаридите (но не докрай, а да станат с форма на пеперуда) и ги подсушете със салфетки. Сложете ги в купа със сол, черен пипер и малко зехтин. Оставете купата в хладилника, докато приготвяте останалите необходими продукти. Малко преди поднасяне, сгорещете тиганче на умерен огън и запържете скаридите от двете страни до розово. Прехвърлете в чиния.

2. Прибавете зехтин в същото тиганче, така че да покрие хубаво дъното. Прибавете зеления лук, джинджифила и чилитата и запържете, докато си пуснат аромата. Сложете чесъна и соевия сос и продължете да запържвате като разбърквате, за да не загорят. Сипете малко вермут и върнете скаридите в така получения сос. Разбъркайте бързо и сложете в чиния, за да поднесете.

3. Подходяща гарнитура е задушен бял ориз и запържена тиквичка с лук шалот, чесън и препечени семена сусам.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта