Руска закуска с патладжани и чушки
Варени зеленчуци с чесън, лют пипер и растителна мазнина.
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 2 глави лук
- 3 моркова
- 3 сладки чушки
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.л. доматено пюре
- 1 ч.л. заквасена сметана
- кубче зеленчуков бульон, пикантина или друг вид универсална подправка
- лют пипер на вкус
- 50 мл растителна мазнина
- 1/3 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на ситно, патладжаните и морковите - на дребни кубчета, а чушката на тънки лентички.
2. Запържете лука в мазнина до златист цвят.
3. Сложете зеленчуците в голяма тенджера да се варят и добавете 1/3 ч.ч. вода и 1/4 ч.ч. растително масло. Добавете запържения лук и варете като се стремите зеленчуците да не се превърнат на каша. Ако има нужда, по време на варенето добавете малко гореща вода, но все пак следете консистенцията да не е прекалено течна.
4. Когато зеленчуците са почти готови, добавете при тях намачкания чесън, кубчето бульон или подправка, доматеното пюре, сметаната, лют пипер и още подправки по желание. Вкусът на ястието трябва да е деликатно пикантен и ароматен.
5. Ястието се консумира студено, защото след охлаждане се усеща автентичния му вкус. В северните части на Русия тази каша е обявена за закуска, като се поднася с топли печени картофи или картофено пюре, както и с любимия хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ