Мусака от пълнен патладжан
Патладжани със зеленчуци, заляти от млечен сос.
Необходими продукти:
- 1 патладжан, срязан на две по дължина
- 100 г нетлъста агнешка или пуешка кайма
- половин малка глава червен лук
- 8 чери доматчета, разполовени
- 1 с.л. доматено пюре
- 50 г зелена леща
- малко магданоз
- 600 г леко меко сирене
- 50 мл обезмаслено мляко
- 1 малко яйце
- 1 ч.л. брашно
- 1 ч.л. масло
- малко лимон
Начин на приготвяне:
1. Изровете вътрешността на патладжана и я нарежете на кубчета. Сложете малко сол и лимонов сок върху двете празни половини, обърнете обратно и отделете настрани.
2. Изпържете лука и каймата докато покафенеят, след това прибавете нарязания патладжан, доматите, пюрето, лещата и сгответе добре.
3. Разделете сместа в двете половини на патладжана. Печете при 190ºС за 40 мин., като през това време можете да приготвите соса.
Сосът се приготвя по следния начин:
1. Загрейте внимателно млякото, маслото и брашното в тиган, докато започне да кипи леко. Махнете от огъня и бавно разбъркайте енергично вътре сиренето и яйцето.
2. Изсипете соса върху пълнените патладжани когато са готови, след което пак ги върнете във фурната за още 15 мин., за да се изпече и сосът.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ