Пълнени патладжани с моркови и чушки
Инстантна кисела туршия с пресни зеленчуци и захарна марината.
Необходими продукти
- 3 патладжана
- 1,5 литра вода
- 3 с.л. оцет
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. захар
За плънката:
- 2 моркова
- 2 чушки
- 2 глави чесън
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. оцет
- 1 ч.л олио или зехтин
- захар, сол и черен пипер на вкус (1-2 щипки ще са достатъчни)
За маринатата:
- 2 с.л. вряла вода
- 2 с.л. растителна мазнина
- 2 с.л. оцет
- захар, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Надупчете патладжаните с вилица, кипнете водата със захарта, солта и оцета и сложете патладжаните да врат на умерен огън за 10-15 минути докато омекнат и си пуснат горчивината, но внимавайте да не станат прекалено меки.
2. Извадете ги да се охладят хубаво, направете разрез на дължина в тях, но без да ги прерязвате на две отделни половини.
3. Докато патладжаните се приготвят направете плънката. За нея се рендосват морковите на едро ренде, чушките се нарязват на тънки лентички, чесъна се намачква, магданоза се наситнява, всички зеленчуци се смесват и се овкусяват с оцет, олио, захар, сол и черен пипер на прах.
4. Маринатата пригответе като смесите всички продукти за нея и ги разбъркате хубаво.
5. Напълнете патладжаните със зеленчуците и отгоре залейте с маринатата. Дръжте за час-два на стайна температура, а след това приберете за една нощ в хладилника. Така на другия ден ще имате страхотна кисело-сладка салата или бърза туршия за своевременна употреба. Може и мезе за водка или ракия, ако очаквате авери, с които да се почерпите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ