Пържен ориз с кайма, грах и яйце
Азиатско ястие с кайма, ориз и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 4 с.л. олио
- 400 г ориз
- 800 мл вряла вода
- 1-2 глави лук (около 150 г общо)
- 5 скилидки чесън
- 400 г кайма
- 150 г грах (замразен или от консерва)
- 4 с.л. соев сос
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. сос уорчестър (можете да замените с 1 с.л. соев сос + 1 с.л. кафява захар+1 ч.л. оцет)
- 1 с.л. соев сос + 1 с.л. кафява захар + 3 с.л. вода
- семена сусам
- пържени яйца по желание (може и рохко сварени)
Начин на приготвяне:
1. В тенджера сгорещете 2 с.л. олио на силен огън. Добавете ориза, намалете огъня на умерен и бъркайте 2 минути. Залейте с врялата вода, намалете още малко огъня, сложете капак и оставете да се готви 15 минути.
2. Нарежете лука на кубчета, а чесъна - на много ситно. Сгорещете в тиган на умерен огън 2 с.л. олио и запържете първо само лука, а след две минути и в компанията на чесъна още толкова време.
3. Добавете каймата, гответе и разрохквайте докато стане на трохи. След това добавете грахта и разбъркайте.
4. Овкусете със соевия сос, черния пипер и уорчестъра. Разбъркайте хубаво.
5. Добавете готовия ориз в тигана, разбъркайте, подгрейте, сложете капак, махнете от огъня и оставете под капак още 5 минути. През това време можете да си изпържите или сварите яйцата. Също така смесете водата със захарта и соевия сос - с тази смес по желание всеки си покапва ориза след поднасяне.
6. Сервирайте ястието с поръска от семена сусам и яйце по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ