Пържен ориз с бекон, яйца и зеленчуци
Ориз по китайски със зеленчуци, бекон и яйце.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 2 яйца
- 1,5 л вода
- 1 ч.л. сол
- 220 г ориз
- 100 г бекон
- 140 г моркови (приблизително; 1-2 моркова)
- 1/2 глава лук
- 100 г грах (замразен или от консерва)
- 3 с.л. соев сос
- пресен лук и семена бял сусам за подасяне
Начин на приготвяне:
1. Водата изсипете в тенджера, подгрейте на умерен огън, разтворете солта и добавете измития ориз малко преди да кипне. Варете 20-тина минути на слаб към умерен огън.
2. Яйцата разбийте в купичка. Намажете дъното на тиган с незалепващо покритие с 1 с.л. олио и подгрейте на слаб огън. Изсипете яйцата. Гответе три минути от едната страна, обърнете образувалия се тънък омлет и гответе още минута от другата страна. После махнете тигана от огъня и оставете настрана да се охлади.
3. Лука наситнете, бекона нарежете на кубчета, а моркова рендосайте. Ако имате китайско ренде за зеленчуци на лентички, използвайте него. Ако ли не - рендосвайте на едро ренде надлъжно.
4. Сложете сух голям тиган с незалепващо покритие на котлона, изсипете вътре бекона и започнете да подгрявате на умерен огън. Гответе докато беконът се посгърчи. После добавете лука, гответе още 3 минути при периодично мешане, след това вкарайте и морковите и грахта. Залейте с 2 с.л. олио и гответе няколко минути на умерен към слаб огън.
5. През това време навийте тънкия омлет на палачинка и го прехвърлете върху дъска. Нарежете на лентички и добавете в тигана.
6. Ориза прехвърлете в гевгир и измийте под хладка течаща вода - така зърната ще се разлепят. Пресипете в тигана.
7. Залейте със соевия сос и гответе и бъркайте 3-4 минути на умерен огън.
8. На финала поръсете със семена сусам и нарязан косо пресен лук и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ