Пържени патладжани в сос от домати и чушки
Кубчета патладжани в доматен сос с чушки и лук.
Необходими продукти:
- 1,5 кг патладжани
- 700 г червени сладки чушки
- 2-4 люти чушлета
- 1 голяма глава лук
- 200 мл вода
- 8 скилидки чесън
- 2 с.л. брашно
- 4 с.л. доматен концентрат
- 2 с.л. лимонов сок
- 6 с.л. олио или зехтин
- връзка магданоз
- сол
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте и нарежете на кубчета с дебелина около 2 см. Посолете и оставете настрана за 15-20 минути.
2. През това време нарежете лука на ситно, а чушките - на неголеми парченца. Листата на магданоза също наситнете, а чесъна - намачкайте на паста с малко сол.
3. Измийте патладжаните от солта като изсипете в гевгир и ги пуснете под течаща вода. След това изсипете върху кърпа, за да се подсушат.
4. Сгорещете в голям тиган или тенджера 3 с.л. олио и запържете патладжанените кубчета. Извадете от съда.
5. Пак в него сгорещете останалото олио, запържете лука до леко покафеняване, изсипете и двата вида чушки и пържете до омекване.
6. Добавете брашното и внимателно залейте с водата, за да се разтвори без бучки. Добавете доматения сос и върнете обратно патладжаните. Оставете да къкри на слаб до умерен огън за 10-15 минути.
7. Подправете със сол, чесън, лимонов сок и листенцата магданоз и махнете от огъня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ