Патладжани соте с чесън и зеленчуци
Постна храна с патладжани, чушки, домати, лук, чесън и магданоз в стил кьопоолу на едри късове.
Необходими продукти:
- 700 г патладжани
- сол
- 4 с.л. олио
- 2 глави лук
- 2 ч.л. сух кориандър
- 2 ч.л. сух босилек
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. захар
- 600 г сладки чушки (може разноцветни за по-красиво)
- 500 г домати
- 1/2 ч.л. черен пипер на прах
- 4-6 скилидки чесън
- 1 люта чушка по желание
- връзка пресен кориандър или магданоз
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте, почистете връхчетата и нарежете на полумесеци с дебелина около 2 см. Прехвърлете в купа, поръсете с 3 с.л. сол и разбъркайте. Оставете за половин час да си пуснат горчивината.
2. Лука нарежете на шайби, а чушките на парчета. Сгорещете 3 с.л. олио в тиган и запържете лука за няколко минути до леко позлатяване.
3. Добавете още 1 с.л. олио, кориандъра на прах, босилека, червения пипер, 1/2 с.л. сол и захарта. Бъркайте и гответе 2 минути.
4. Добавете чушките, размешайте, захлупете с капак и гответе 10 минути.
5. Наситнете лютото чушле, а доматите нарежете на четвъртини или шестини, ако са по-големи.
6. Патладжаните залейте с хладка вода, измийте от солта и отцедете от водата. Изсипете ги в ястието и захлупете с капак. Оставете да се готви 15 минути на слаб огън.
7. Добавете доматите и гответе още 10 минути на слаб огън.
8. Изсипете в ястието наситнените чесън и люто чушле, поръсете черния пипер на прах, разбъркайте и гответе 3 минути под капак.
9. Финално прибавете наситнените зелени листа магданоз или кориандър, разбъркайте и махнете от котлона. Можете да сервирате както топло, така и студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ