Вързопчета от патладжани с кайма и орехи
Пържени патладжани с кайма и лук.
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- сол и пипер
- 2-3 с.л. олио
- 1 глава лук
- 200 г кайма
- 80 г орехи
- 1 ч.л. куркума на прах
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. риган на прах
- босилек (сух или пресен)
- 2 с.л. червено вино
- 2 чери доматчета с 4 клечки за зъби
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните обелете, измийте и нарежете на слайсове с дебелина около 2 см. по ширина. От всеки патладжан трябва да излязат по 8 парчета, за да имате по два вързопа в порция.
2. Сгорещете олиото и запържете слайсовете от всяка страна за по 3 минути. Извадете върху домакинска хартия.
3. В същия тиган в остатъка от мазнината (при нужда добавете още 1 с.л. олио) запържете нарязания на ситно лук за 3 минути. Добавете каймата и гответе докато се разпадне.
4. Овкусете със сол и пипер, риган, босилек и куркума. Прибавете намачкания на паста чесън и оставете да се готви 2 минути.
5. През това време смелете на едро в чопър орехите. Изсипете ги при каймата, залейте с виното и оставете на умерен огън за 7 минути като периодично разбърквате.
6. Измийте чери доматите, разполовете ги и набучете на клечка за зъби всяка половина.
7. Подредете на кръст 4 слайса патладжан, като в средата се застъпват. Сложете по 1-2 с.л. от каймяната плънка и след това завийте като вдигнете края на всеки патладжан. Получава се вързопче. Фиксирайте с клечка за зъби с доматче.
8. Поднесете по два вързопа в порция и си сипете чаша хубаво вино.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ