Плодов пай с вишни, сливи и орехи
Маслен пай с плодове и ядки.
Необходими продукти:
- 250 грама брашно
- 150 грама масло
- 120 грама захар
- 1 яйце
- 10 грама бакпулвер
- 20 грама пудра захар
За плънката:
- 50-100 грама вишни (сурови или замразени, но без костилки)
- 50-100 грама сушени сини сливи
- 50 грама орехи
* можете да замените плодовете с други по желание
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното с маслото и захарта до получаването на трохи. Работете с ръце - ще ви е най-лесно.
2. Накиснете сините сливи във вряла вода, за да се раздуят.
3. В маслените трохи добавете бакпулвера и яйцето - замесете маслено тесто и го приберете в хладилника за 20-30 минути.
4. През това време нарежете на парчета или оставете цели (както предпочитате) вишните, а сините сливи отцедете и наситнете. Смесете плодовете с ядките, като можете да добавите и захар или лъжица-две кисело мляко по желание.
5. Извадете тестото от хладилника и пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
6. Разделете тестото на две сравнително еднакви (като едната е малко по-голяма от другата) части и разточете по-голямата.
7. Намазнете тавичка за печене на пайове и сложете разточеното тесто така, че да образува борд. След това изсипете в него плодовата плънка.
8. Раточете и втората част и захлупете с нея пая, като прещипете крайщата. Можете да намажете с разбит жълтък.
9. Фурната вече трябва да е загряла. Печете сладкиша за 25 минути в средата й.
10. След изваждане поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ