Плодов пай с бадеми
Сладък пай с портокали, ябълки и круши.
Необходими продукти:
- 200 грама брашно
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 100 грама масло
- 40 мл студена вода
За плодовия пълнеж:
- 1 ябълка, обелена, изчистена и нарязана
- 1 круша, обелена, изчистена и нарязана
- 1/2 чаша сушени плодове
- сок от 1 портокал
- 1/2 чаша бяло вино
- 3 супена лъжица ябълков сайдер
- 3 супена лъжица захар
- 1/4 чаена лъжичка канела на прах
За декорацията:
- 3 супени лъжици мляни бадеми
- 1 супена лъжица брашно
- 2 супени лъжици овесени ядки
- 30 грама масло
- 1 супена лъжица пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Пригответе тестото за пай: Смесете брашното и солта. Сложете внимателно маслото и го разбъркайте, така че да се получат големи бучки. Добавете достатъчно вода, за да замесите тестото добре. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете за около 20 минути в хладилник. Загрейте добре фурната до 180 градуса. Разстелете добре тестото в тава и го печете около 20 минути.
2. Пригответе плънката: Смесете всички съставки в тенджера и я сложете на котлона да ври. Оставете да сместа да къкри на котлона около 15 минути. докато плодовете омекнат, а сиропът се сгъсти. Махнете от котлона.
3. Да приготвим декорацията: Смесете мляни бадеми, брашно и овес с малко масло и разбъркайте добре.
4. Загрейте добре фурната до 200 градуса. Върху тестото в тавата за печене изсипете всички плодове, а отгоре размажете равномерно бадемовата смес. Най-отгоре поръсете с пудра захар. Печете около 15 минути до златистокафяво.
5. Поднесете вашия пай докато е топъл, гарниран с няколко лъжици сладолед или бита сметана.
За плодовата плънка може да използвате около ½ купичка сушени плодове /смокини, боровинки, кайсии, череши/
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ