Пилешки пилаф с ориз в дълбок тиган
Традиционен пилаф с пилешко, моркови, лук, ориз, стафиди и много подправки.
Пилафът е традиционно унгарско ястие, което се приготвя с ориз, като техниката е задушаване на ориза без размесване с останалите компоненти на храната. Каналът Всегда Вкусно представя вариант на пилаф с пилешко месо, който за Българската кухня ще е различен начин за готвене на обичаното семейно ястие от пиле с ориз.
В дълбок тиган се сгорещява голямо количество олио и в него на силен огън се запържва лук до позлатяване. Добавят се пилешки мръвки, готвят се до запечатване, а после се вкарва и нарязан на ленти морков. Всичко това се овкусява с подправки - куркума, кимион, сол и пипер, лют пипер по желание и традиционната зира, която можете да замените с микс от сух кориандър, чубрица и риган. Добавете и стафиди или други сушени плодове, които да придадат изтънчен сладникав нюанс. А след това сипете вода, изчакайте да кипне и разпределете отгоре добре измития ориз. В него забийте няколко цели глави чесън. Оставете под капак за 15 минути вече на слаб огън.
Леко и без да мешате, за да се приготви пилафът по правилната технология, извадете най-сварените оризови зърна от краищата на тигана и ги положете на куличка върху центъра, Направете дренаж с обратното на дървена лъжица и оставете да се готви под капак за още 10-15 минути. Гледайте видеото по-горе, за да разберете как точно се прави всичко това. А ТУК ще откриете списък с точните продукти и стъпки на направа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ