Пилаф с пилешко, лук и стафиди
Ориз с пилешко, зеленчуци и сушени плодове.
Необходими продукти:
- 500 г бял късозърнест ориз
- 400 г лук - 2-3 глави
- 100 мл олио
- 1 кг пилешко месо без кост (мръвки от гърди и бутчета или само едно от двете)
- 300 г моркови (1-2 моркова)
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. (или по-малко, ако не ви понася или предвиждате и деца да хапват) лют пипер
- 1 с.л. сол
- 4 дафинови листа
- шепа стафиди
- 500 мл вряла вода
- 4 цели глави чесън
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, пилешкото месо на парчета с размера на нормална хапка. Ориза изсипете в купа и залейте с вода. Оставете настрана. Морковите измийте, нарежете на коси шайби и после шайбите нарежете на лентички.
2. Сгорещете олиото в уок, съд за пилаф или дълбок тиган, чието дъно се стеснява надолу. Трябва да има и капак.
3. В горещото олио на силен градус изсипете лука, гответе като бъркате 3 минути. Добавете пилешкото и пак на силна температура гответе още 4 минути. Добавете моркова и гответе още 3 минути.
4. Овкусете с куркумата, пипера, кимиона, лютия пипер и солта. Добавете дафиновите листа и стафидите. Гответе 2-3 минути.
5. Залейте с врялата вода, намалете огъня на умерен и изчакайте да кипне.
6. През това време измийте ориза. Добавете го в ястието и разбъркайте. Заравнете отгоре, боцнете целите глави чесън, като махнете само най-горната ципа и мустачките на главите, захлупете с капак и оставете да се готви 10 минути на средна температура (около 180 градуса).
7. С лъжица оберете ориза от краищата на тигана и офомете кула от ястието, без да разбърквате. С обратното на лъжицата направете 5 дупки в кулата, за да излиза парата. Намалете огъня на слаб и пак захлупете с капак. Гответе още 10-15 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ