Регистрация

Семеен пилаф със свинско и ориз

Семеен пилаф със свинско и ориз
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 4608

Пилаф с месо, лук и моркови в голям казан.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг свинско крехко месо без кост
  • 800 г дългозърнест бял ориз
  • 4 средни моркова - около 600 грама
  • 3 средни глави лук - около 200 грама
  • 100 мл олио
  • 1/2 ч.л. куркума
  • магданоз и копър на вкус
  • сол
  • вода

* Запасете се с чугунен казан с дебели стени, ако искате да ви се получи пилафа

 

Начин на приготвяне:

1. Накиснете ориза във вода, за да се раздуе.

2. Докато чакате зърната да набъбнат, нарежете морковите на ситни кубчета или ги рендосайте на едро ренде.

3. Нарежете лука на полумесеци с дебелина около 4 мм., а свинското месо - на кубчета със страна около 2,5-3 см.

4. Сложете казана на огъня и изсипете в него растителната мазнина. Щом загрее добавете месото и го пържете до готовност. Добавете и лука след това и не забравяйте да бъркате почти постоянно, за да не загорят продуктите.

5. Прибавете и морковите, но вече не разбърквайте.

6. Залейте с вода така, че да покрие всичко. Оставете да прокъкри, но не и да кипне. Малко преди да е завряла, намалете огъня. Гответе така докато морковът не започне да се разпада при натиск с лъжица. Сложете 1-1,5 с.л. сол.

7. Да се върнем на ориза - отцедете водата, в която е киснал и го изплакнете под течаща струя. Добавете го в супата. Сипете и куркумата. 

8. Оставете водата да е един пръст над ориза. Нека огъня продължава да е умерен - ястието трябва да къкри бавно. От време на време размешвайте ориза, като се стараете да бъркате само най-горния слой. Опитайте ястието на подправки и ако сметнете, че е нужно, добавете още сол или куркума.

9. Когато водата започне да извира и оризът се е разварил, съберете пилафа в средата на казана на купчинка така, че да не докосва стените му.

10. В центъра на ориза правим дупка с лъжица и там наливаме малко вода. След това затваряме капака на казана, намаляме още огъня и оставяме така за 20 минути. Преиодически вдигайте капака и размесвайте. След двадесетата минута изключете огъня и оставете ястието под капак още 10-15 минути.

11. Насипете ястието по чинии и поръсете с наситнени пресни копър и магданоз.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта