Семеен пилаф със свинско и ориз
Пилаф с месо, лук и моркови в голям казан.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско крехко месо без кост
- 800 г дългозърнест бял ориз
- 4 средни моркова - около 600 грама
- 3 средни глави лук - около 200 грама
- 100 мл олио
- 1/2 ч.л. куркума
- магданоз и копър на вкус
- сол
- вода
* Запасете се с чугунен казан с дебели стени, ако искате да ви се получи пилафа
Начин на приготвяне:
1. Накиснете ориза във вода, за да се раздуе.
2. Докато чакате зърната да набъбнат, нарежете морковите на ситни кубчета или ги рендосайте на едро ренде.
3. Нарежете лука на полумесеци с дебелина около 4 мм., а свинското месо - на кубчета със страна около 2,5-3 см.
4. Сложете казана на огъня и изсипете в него растителната мазнина. Щом загрее добавете месото и го пържете до готовност. Добавете и лука след това и не забравяйте да бъркате почти постоянно, за да не загорят продуктите.
5. Прибавете и морковите, но вече не разбърквайте.
6. Залейте с вода така, че да покрие всичко. Оставете да прокъкри, но не и да кипне. Малко преди да е завряла, намалете огъня. Гответе така докато морковът не започне да се разпада при натиск с лъжица. Сложете 1-1,5 с.л. сол.
7. Да се върнем на ориза - отцедете водата, в която е киснал и го изплакнете под течаща струя. Добавете го в супата. Сипете и куркумата.
8. Оставете водата да е един пръст над ориза. Нека огъня продължава да е умерен - ястието трябва да къкри бавно. От време на време размешвайте ориза, като се стараете да бъркате само най-горния слой. Опитайте ястието на подправки и ако сметнете, че е нужно, добавете още сол или куркума.
9. Когато водата започне да извира и оризът се е разварил, съберете пилафа в средата на казана на купчинка така, че да не докосва стените му.
10. В центъра на ориза правим дупка с лъжица и там наливаме малко вода. След това затваряме капака на казана, намаляме още огъня и оставяме така за 20 минути. Преиодически вдигайте капака и размесвайте. След двадесетата минута изключете огъня и оставете ястието под капак още 10-15 минути.
11. Насипете ястието по чинии и поръсете с наситнени пресни копър и магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ