Панирано заешко със сос
Печено заешко с розмарин и коричка от галета.
Необходими продукти:
- 4 големи или 8 малки заешки бутчета (или други парчета заешко - или цял разфасован заек, общо тегло с костта около 1,5 кг)
- 2 клонки розмарин
- вода за варенето
- сол
- 2 яйца
- брашно
- галета
За соса:
- 200 мл кисело мляко
- 4 с.л. майонеза
- сол
- китка копър
- 4-6 скилидки чесън
- 4 кисели краставички
Начин на пиготвяне:
1. Заешкото почистете добре. Кипнете около 2 литра вода в тенджера и пуснете месото да се вари, като добавите и 1 с.л. сол. Варете на умерен огън около 30 минути. След това изсипете съдържанието на тенджерата в гевгир, оставете месото да се отцеди и охлади.
2. Докато чакате мръвките да се сготвят, намачкайте чесъна за соса със сол и го смесете в купа с киселото мляко и майонезата. Добавете нарязаните на много малки кубчета кисели краставички и наситнените листенца на копъра. По желание сипете 1 с.л. от водата на краставичките - придава уникален вкус. Готовия сос приберете в найлоново пликче или покрийте със стреч фолио и приберете в хладилника.
3. Разбийте си в купа яйцата, пригответе си чинийка с брашно и такава с галета. Посолявайте всяко парче месо, овалвайте в брашно, после в яйце и на финала - в галета. Готовите мръвки подредете в тава или тенджера с огнеупорен капак. Сложете в нея и малка съдинка с вода.
4. Разпределете розмарина върху мръвките и захлупете. Пуснете да се пече за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5. Готовото месо поднесете, като встрани от него сервирате чесновия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ