Регистрация

Заешко с гъби във винен сос

Заешко с гъби във винен сос
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 1346

Заешки бутчета с вино и гъби.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,5 кг заешко месо - бутчета или цял филетиран заек
  • 200 г бекон
  • 300 г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 200 мл червено сухо вино
  • 1/2 ч.л. сол
  • 5 с.л. брашно
  • 2-3 скилидки чесън
  • 200 мл вода или бульон (пилешки, гъбен, зеленчуков)
  • 1-2 с.л. мармалад (плодов; по желание)
  • 10 зърна черен пипер
  • 2 дафинови листа
  • розмарин (клонки или сух)
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. вода + 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

1. Вземете си голям тиган, за да не цапате два различни съда. Сгорещете го без да намазнявате и запечете в него бекона докато стане хрупкав. Извадете върху домакинска хартия, която да го доизсуши и да попие излишната мазнина.

2. Заешките мръвки обтрийте със сол и овъргаляйте в 5 с.л. брашно. Оттупкайте излишното брашно и запечатайте на същия тиган в мазнината, отделена от бекона. След това извадете в отделен съд.

3. В същия тиган, но вече на умерен огън, запържете лука и чесъна докато лукът започне да си променя цвета. Добавете гъбите, нарязани на едро. После налейте виното и бульона или вода вместо бульон. Ако слагате вода, натрошете кубче сух бульон. Добавете дафиновите листа, розмарина, черния пипер и мармалада и оставете да кипне.

4. В сместа върнете запечатаното заешко месо, натиснете го да потъне и захлупете с капак. Оставете да покъкри около 15-20 минути. След това добавете и бекона. Оставете да се готви под капак за 1 час.

5. Разбъркайте 2 с.л. брашно в 3 с.л. вода.

6. Махнете капака, добавете лимоновия сок и през цедка изсипете разбитото брашно като разбърквате непрестанно, за да не станат бучки.

7. Оставете да кипне, след това да се поготви 2-3 минути и махнете от огъня. Опитайте на вкус и по желание добавете още подправки.

8. Поднесете с гарнитура от бял ориз и зеленчуци на пара или друга гарнитура по желание. Можете да сервирате и хляб за топкане на сосчето.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта