Заешко с гъби във винен сос
Заешки бутчета с вино и гъби.
Необходими продукти:
- 1,5 кг заешко месо - бутчета или цял филетиран заек
- 200 г бекон
- 300 г пресни гъби
- 1 глава лук
- 200 мл червено сухо вино
- 1/2 ч.л. сол
- 5 с.л. брашно
- 2-3 скилидки чесън
- 200 мл вода или бульон (пилешки, гъбен, зеленчуков)
- 1-2 с.л. мармалад (плодов; по желание)
- 10 зърна черен пипер
- 2 дафинови листа
- розмарин (клонки или сух)
- 2 с.л. лимонов сок
- 3 с.л. вода + 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Вземете си голям тиган, за да не цапате два различни съда. Сгорещете го без да намазнявате и запечете в него бекона докато стане хрупкав. Извадете върху домакинска хартия, която да го доизсуши и да попие излишната мазнина.
2. Заешките мръвки обтрийте със сол и овъргаляйте в 5 с.л. брашно. Оттупкайте излишното брашно и запечатайте на същия тиган в мазнината, отделена от бекона. След това извадете в отделен съд.
3. В същия тиган, но вече на умерен огън, запържете лука и чесъна докато лукът започне да си променя цвета. Добавете гъбите, нарязани на едро. После налейте виното и бульона или вода вместо бульон. Ако слагате вода, натрошете кубче сух бульон. Добавете дафиновите листа, розмарина, черния пипер и мармалада и оставете да кипне.
4. В сместа върнете запечатаното заешко месо, натиснете го да потъне и захлупете с капак. Оставете да покъкри около 15-20 минути. След това добавете и бекона. Оставете да се готви под капак за 1 час.
5. Разбъркайте 2 с.л. брашно в 3 с.л. вода.
6. Махнете капака, добавете лимоновия сок и през цедка изсипете разбитото брашно като разбърквате непрестанно, за да не станат бучки.
7. Оставете да кипне, след това да се поготви 2-3 минути и махнете от огъня. Опитайте на вкус и по желание добавете още подправки.
8. Поднесете с гарнитура от бял ориз и зеленчуци на пара или друга гарнитура по желание. Можете да сервирате и хляб за топкане на сосчето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ