Панирани скариди в кокосови стърготини
Пържени скариди в кокосова коричка със сладко-пикантен сос.
Необходими продукти:
- 20-тина големи скариди
- 1/2 ч.ч. брашно (с готовност за още)
- 1/2 ч.ч. галета (с готовност за още)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. бял пипер (може и черен)
- 2 с.л. олио
- 1 ч.ч. ледено студена вода
- 2 ч.ч. кокосови стърготини (с готовност за още)
- голямо количество растителна мазнина за пържене
За соса:
- 1/2 ч.ч мармалад по избор (оригинално е с портокалов, но можете да използвате и друг вид по желание)
- 2 с.л. горчица (по-мека)
- 2 с.л. мед
- 1 с.л. лют сос
- 2 с.л. барбекю сос
Начин на приготвяне:
1. Скаридите почистете от вената, опашките и други ненужни части, ако са ви ги продали с такива.
2. Смесете брашното с ледената вода, солта и пипера. Разбъркайте до гладкост и след това постепенно вкарайте и галетата. Трябва да се получи студена смес с приблизително хомогенен характер.
3. Пресипете в удобна широка чиния кокосовите стърготини. Растителната мазнина сгорещете в тиган. Може и да се готви на фритюрник.
4. Хващайте индивидуално всяка скарида, потапяйте в ледената панировъчна смес и след това поръсвайте или овалвайте в коксови стърготини. Пържете до позлатяване на коричката от всички страни и вадете в съд, застлан с домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
5. Направете соса като просто смесите всички съставки за него и се опиатет да ги разбъркате заедно максимално добре. Не се подвеждайте да използвате миксер, пасатор или чопър. Колкото се получи с вилица на ръка, толкова трябва да бъде.
6. Сервирайте отделно скаридите и соса - нека всеки си топва колкото желае!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ