Чеснови скариди със сос и горчица
Скариди с пресен чесън и соев сос.
Необходими продукти:
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. нарязани листа пресен чесън
- 10 скилидки чесън (счукан на паста)
- 1/2 ч.ч. едро нарязан лук
- 1/4 ч.ч. олио
За соса:
- 2 с.л. царевично брашно, разтворено с вода
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.ч. оцет
- 1 ч.л. соев сос
- 2 с.л. горчица
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- 1/2 ч.л. мононатриев глутамат (по желание и без да превишавате посочената доза, тъй като може да е опасно за здравето; продава се в магазините за азиатски хранителни продукти, защото е неизменна съставка в китайската кухня и добре познатият ни сладко-кисел сос)
- 250 г почистени скариди
За мариноване на скаридите:
- 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Измийте скаридите и ги оставете да се отцедят в гевгир.
2. Добавете чесновата паста и разбъркайте хубаво. Мариновайте така на хладно поне за 1 час.
3. Сгорещете олио в уока и добавете всички скариди. Разбъркайте на силен огън за около 1 мин. или докато леко покафенеят.
4. Извадете от уока и заделете. В същата мазнина сложете нарязаните пера чесън и лука.
5. Сотирайте на много силен огън, докато лукът стане прозрачен.
6. Добавете необходимите за соса продукти, оставете да заври, като бъркате непрекъснато и след това намалете огъня до слаб. Оставете да покъкри около минута.
7. Добавете скаридите, оставете ги да се затоплят заедно със соса и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ