Хапки с печени скариди и кокосов сос
Ордьовър със скариди на хапки.
Необходими продукти:
- 300 г пресни скариди, почистени и срязани като пеперуда
- 2 шепи листа бетел (може да замените с листа перила или други зелени листа, като пресен спанак)
- лук шалот
- 2 червени чилита
- 80 г прясно настърган кокос (или кокосови стърготини)
- чесън
- джинджифил
- рибен сос
- пресен лайм
- палмова захар
- гъст карамелен сос
- пресен кориандър
- 100 г натрошени печени фъстъци
Начин на приготвяне:
1. Нарежете фино около 3 лука шалот, червени чилита на вкус, скилидка чесън и настържете около 2 ч.л. джинджифил. Сгорещете зеленчуково олио в малка тенджера и запържете всичко това на умерен огън.
2. Когато запоне да покафенява, добавете около 2 с.л. рибен сос, сока на около 1/2 лайм, 2 с.л. палмова захар и около 1 с.л. гъст карамелен сос за цвят. Добавете кокоса (около 3 с.л., а ако използвате стърготини, може да добавете и около 1 с.л. вода, за да не стане прекалено сухо. Смесете и гответе 1-2 мин., да се обединят вкусовете.
3. Свалете от огъня и разбъркайте с прясно нарязан кориандър и около 1 с.л. натрошени печени фъстъци. Заделете така получения кокосов самбал, който трябва да е доста гъст и черен на цвят.
4. Овкусете скаридите и ги полейте с малко зеленчуково олио. Изпечете ги на оребрен тиган или грил до готовност. Не трябва да са много големи, за да е по-удобно за консумация.
5. В чиния за сервиране, подредете листенцата бетел (ако не успеете да намерите, заменете с други листа, подходящи за консумация, по избор, например бейби спанак). Върху всяко листче сложете около 1 ч.л. от гъстия кокосов самбал и покрийте със скарида. Идеята е хапките да се ядат цели, затова е хубаво скаридите да са по-малки. Полейте с няколко капки пресен сок от лайм и съвсем малко черен карамелов сос. Поръсете с още натрошени фъстъци и подредете няколко листенца кориандър. Увийте всичко в подложния лист и консумирайте като хапки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ