Панирани лучени кръгчета в бира
Пържени лучени кръгчета в бирена панировка.
Необходими продукти:
- 3 големи глави бял лук
- 1,5 л студена (не чак ледена) вода
- 125 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер на прах
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 150 мл бира
- 2 с.л. студена вода
- още 125 г брашно
- 1 л олио за готвене на маслена баня
- кетчуп, барбекю сос или майонеза за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на шайби с дебелина около 2 см. След това разделете шайбите на лучени рингове. Най-малките парченца от средата си запазете за друго готвене.
2. Останалите шайби изсипете в купа и залейте със студената вода. Оставете така да покиснат 10-тина минути. След това извадете върху домакинска хартия.
3. Пресейте в купа брашното (125 грама) и добавете в него солта, черния пипер и бакпулвера. Разбъркайте с телена бъркалка.
4. Налейте бирата, добавете 2 с.л. студена вода и разбъркайте докато се получи гъста каша без бучки. Приберете в хладилник за няколко минути.
5. Останалите 125 г брашно сипете в купичка. В тиган сгорещете част от мазнината. Ако имате готварски фини щипки, най-добре си ги пригответе - ще ви трябват.
6. Взимайте лучено кръгче, овалвайте в брашно, после пускайте в панировката, потапяйте, вадете с щипците или с вилица и пусйате в добре сгорещеното олио на умерен огън. Гответе 1-2 минути от страна и обръщайте за по минута от другата.
7. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия. После прехвърлете в купа и сервирайте със сос по желание. Хапвайте бързо, защото след време панировката омеква.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ