Маслен пай със сметанова сърцевина
Домашен отворен печен пай с плънка от сметана, ванилия и яйца.
Необходими продукти:
- 350 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 180 г масло
- 150 г захар
- 1 яйце
За плънката:
- 4 яйца
- 5 с.л. захар
- ванилия - захар или сенция на вкус
- 500 мл заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете на топло млясто, за да се размекне много добре.
2. Пресейте брашното с бакпулвера в купа. Прибавете 150 г захар, чукнете 1 яйце и добавете мекото масло. Замесете твърдо тесто, което не лепне по ръцете. При необходимост добавете още брашно.
3. Вземете кръгла тава с много високи бордове и диаметър 20 см. Можете да използвате обикновената кръгла йенска тава. Разстелете тестото по дъното и стените чак до горния ръб. Трябва да се получи хубава кошница за плънката.
4. Направете плънката като с миксер разбиете в купа продуктите за нея. Изсипете я в отреденото място.
5. Пъхнете във фурната на 180 градуса за 40 минути. Ако готвите в йенска тава не сгорещявайте печката предварително и печете 50 минути.
6. След изваждане изчакайте хубаво да се охлади, за да се стегне. После разрежете и се насладете.
Източник: YouTube/Рустам Исмаилов
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ