Затируха - пясъчен сладкиш с извара
Домашен трипластов десерт с маслени кори и плънка от яйчен крем.
Необходими продукти:
- 500 г извара
- 350 г захар
- 1 пакет ванилова захар или ваниилова есенция/екстракт
- 2 големи яйца
- 250 г брашно
- 125 г масло
- 1 ч.л. сода
- 1-2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Изсипете изварата в купа, залейте с 200 г захар, добавете ванилията и чукнете отгоре яйцата. Разбийте с миксер и оставете настрана.
2. Пресейте брашното в купа, добавете содата, 150 г захар и нарежете студеното масло на бучки. Претрийте на трохи.
3. Намазнете дъното и стените на голяма правоъгълна тава с приблизителни размери 40х30 с олио. Изсипете половината от трохите и с ръка натиснете, за да се оформи пласт. Трябва да стане като блат.
4. Изсипете върху него сместа с извара и заравнете. Отгоре поръсете с останалите трохи и внимателно ги заравнете с ръка без да натискате.
5. Пъхнете в сгорещена на 200 градуса фурна за 30 минути. След изваждане изчакайте леко да се охлади, нарежете на правоъгълници и поднесете. Можете да гарнирате по желание с бита сметана, листа мента, пресни плодове или плодово сладко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ