Маслена домашна торта с ванилия
Лесна млечна торта с много блатове и ванилов крем с мляко и масло.
Необходими продукти:
За тестото:
- 3 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 2 яйца
- 5 с.л. мляко
- 3 с.л. мед
- 2 ч.л. сода за хляб
- 50 грама маргарин
За крема:
- 3 ч.ч. мляко
- 1,5 с.л. нишесте
- 3 с.л. брашно
- 450 грама масло
- 1,5 ч.ч. захар
- ванилия на вкус (ванилова есенция)
Начин на приготвяне:
1. На слаб котлон разтопете маргарина, добавете в него млякото, захарта, меда и разбитите яйца. Не позволявайте сместа да вдигне висока температура. Разбърквайте постоянно до хомогенизиране.
2. Махнете от огъня и добавете брашното и содата. Замесете тесто, като ако е прекалено твърдо, добавете още мляко.
3. Изчакайте го да се стегне и охлади, набрашнете плот и месете на него докато се получи нелепнеща по ръцете маслено-захарна смес.
4. Оформете 3-4 тънки блата от полученото тесто и печете всеки от тях за 7 минути на 180 градуса.
5. Докато тестото се готви, направете крема. В огнеупорен съд подгрейте без да кипвате млякото с нишестето и брашното. Разбъркайте, добавете захарта и мешайте докато сместа се сгъсти. Най-накрая добавете маслото и ванилията.
6. Слепете тънките блатове един за друг с крема и намажете тортата отгоре. Декорирайте по желание с готови орнаменти за декорация, купени от сладкарския магазин или ваши лично изработени сладкарски красоти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ