Торта за рожден ден
Ванилова торта с шоколадова глазура.
Необходими продукти:
- 1 и 1/4 ч.ч. обикновено брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1/4 ч.ч. масло, на стайна температура
- 3/4 ч.ч. захар
- 2 яйца, белтъците отделно от жълтъците
- 250 г неподсладен шоколад
- 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
- 1/2 ч.ч. обикновено кисело мляко или заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, бакпулвера и содата за хляб.
2. В отделна купа направете маслото на крем. Прибавете захарта постепенно, като бъркате непрекъснато до лека и пухкава смес.
3. Леко разбийте жълтъците и ги обединете със сместа от маслото и захарта. Разтопете шоколада в огнеупорен съд над тенджера с кипяща вода. Прибавете разтопения шоколад и ванилията при маслото, захарта и жълтъците.
4. Прибавете като редувате брашнената смес и заквасена сметана, като рабърквате много добре след всяко. Течното тесто е жилаво, така че остъргвайте често стените на купата. Разбийте белтъците на сняг и внимателно ги обединете с тестото.
5. Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър 20 см и заравнете повърхността с шпатула. Печете на 180°С 30 - 35 мин.
6. Украсете с консервирани плодове или друго по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ