Лодки от патладжани със зеленчуци
Постна рецепта с много зеленчуци и лятно настроение.
Тази рецепта е една от любимите ми. Първата ми мисъл беше - "колко вкусно може да бъде едно ястие без месо".
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 2 червени чушки
- 1 морков
- 2 глави кромид лук
- 1 тиквичка (малка)
- 7-8 скилидки чесън
- 1 ч.ч. домати (консерва) или 2 пресни настъргани
- 4 дафинови листа
- 1 китка магданоз
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. черен пипер
- растителна мазнина
Начин на приготвяне:
Обелвате патладжаните и ги срязвате през средата по дължина, за да се получат лодки. Издълбавате ги и ги посолявате заедно с плънката.
След като им изтече горчивата вода, лодките се бланшират в подсолена и гореща вода за не повече от 1 мин. Редят се в тавичка, в която има половин пръст вода. Оставяте ги за момент, докато приготвите плънката.
Нарязвате зеленчуците на ситно и заедно с издълбаната част от патладжаните, ги задушавате с малко мазнина на не много силен котлон. Нужни са им 15 мин., като към края добавяте подправките (без дафиновия лист) и половината домати.
Готовата смес разпределяте в издълбаните патладжани, като на дъното на всяка лодка поставяте по един дафинов лист. Готвят се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След това ги вадите и добавяте върху тях останалата половина домати и ги връщате във фурната за още 10 мин.
Готовите патладжани поръсвате със ситно нарязан магданоз. Вкусни са както топли, така и студени.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ