Картофен пай с кайма - разллична мусака
Мусака с варени картофи или пай с картофи и кайма.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 500 г кайма от вид по избор
- 1 морков
- 1 глава лук
- 200 г добавка по избор (грах или царевица от консерва)
- 100 г масло
- 2 с.л. олио
- сол и пипер на вкус
- 200 мл месен бульон
- 2 с.л. брашно
- 1 яйце
- кофичка кисело мляко или заквасена сметана
- 150 г кашкавал по желание
Начин на приготвяне:
1. Картофите сварете, обелете и намачкайте с маслото, сол и пипер на вкус.
2. Лука наситнете, а моркова - рендосайте.
3. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука и моркова за 2 минути, добавете каймата и гответе докато се разпадне на трохи. Овкусете с подправки.
4. Бульона кипнете, в част от него разтворете брашното и после през цедка налейте обратно при останалия бульон. Кипете няколко минути докато се сгъсти.
5. Добавете в тигана при готовата кайма бульона и добавка по избор.
6. 1/3 от картофеното пюре (на око) разпределете на дъното на тава. Отгоре изсипете запръжката с месо. Бутнете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
7. Изсипете отгоре останалите картофи и заравнете. Печете още 10 минути.
8. Разбийте яйцето с червен пипер и киселото мляко или сметаната. Залейте мусаката, запечете и по желание след изваждане поръсете с рендосан кашкавал.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ