Мусака с ориз, кайма и кашкавалена заливка
Оризова мусака с мляно месо, домати и различна заливка за мусака.
Мусака от ориз с месо и зеленчуци се готви в Кухнята на Зведев, където традиционната гозба се забърква по различен начин и картофите се заменят с ориз. А за покривало се прави заливка от прясно мляко с кашкавал, която създава приятната характерна завършеност на гозбата.
Първо се наситнява лук и се задушава в олио. После към него влиза много добре измитият ориз - не трябва да остава нишесте, за да не се слепват зърната. Залива се с доматен сос, посолява се и се готви няколко минути. Време е и за каймата, която тук се слага накрая. Когато стане на трохи, се овкусява с червен пипер и се изсипва в тава. Отгоре се подреждат шайби пресен домат и ястието влиза във фурната, загрята на 180 градуса за 25-30 минути.
В тиган се разтапя бучка масло, а в нея се разтваря брашно. И щом се усети ароматът им, се изсипва наведнъж студено мляко. Бърка се с тел докато се разтворят бучките. С получената смес се залива ястието и се поръсва с рендосан кашкавал. Връща се във фурната (на същата температураа) за още 15-20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ