Зелева салата с калмари и портокал
Предястие с калмари, портокали и зеле.
Необходими продукти:
- 1/3 зелка
- 2 туби от калмар
- 1 портокал
- 1 лимон
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сложете 1,5 литра вода да кипват в тенджера, като добавите и 1 с.л. сол вътре.
2. Извадете вътрешната ципа на тубите от калмари и нарежете на напречни лентички както се реже чушка на полумесеци.
3. Нарежете на тънки ивици и зелето и прехвърлете в купа.
4. Портокала почистете и нарежете на хапчици. Покапалия от него сос изсипете в купичка.
5. Намачкайте чесъна с малко сол и добавете в купичката при портокаловия сок. Изстискайте сока на половината лимон (при нужда сложете и целия) и добавете в съдинката. Накрая залейте със зехтина и разбъркайте.
6. Пуснете лентичките калмари в добре кипналата вода за 1 минута - до минута и половна най-много. Пресипете през цедка след това.
7. Добавете калмарите и портокала при зелето, посолете и залейте с дресинга. Разбъркайте.
8. Сервирайте с парченца портокали за украса. Можете да поръсите с черен сусам за прелест.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ