Мезенце с гъби и калмари
Предястие с варени калмари и гъби в майонезено-чеснов сос.
Необходими продукти:
- 2 туби от калмари (около 200-250 грама общо)
- 150 г варени гъби от буркан или консерва
- 1 неголяма глава лук
- 1-2 с.л. растителна мазнина за готвене
- 2-3 с.л. майонеза
- 2 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- пресен магданоз за украса при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сварете почистените туби от калмари за около 4 минути в подсолена вряща вода. След това извадете, охладете и нарежете на лентички. Пресипете в купа.
2. Лука наситнете и запържете в сгорещената растителна мазнина докато започне да покафенява. Пресипете при калмаите.
3. Гъбите отцедете от соса на буркана или консервата и разрежете на половини или четвъртини, в зависимост от големината. Добавете в ястието.
4. Пресирайте или намачкаъйте чесъна в мезето.
5. Овкусете със сол и пипер, добавете майонезата и разбъркайте много добре.
6. Дръжте в хладилник до момента на поднасяне и преди сервиране украсете с листенца магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ