Едро кьопоолу с моркови и патладжани
Пържени зеленчуци в доматен сос по кавказки.
Необходими продукти:
- 1 кг патладжани
- сол
- 2 глави лук
- 500 г моркови
- 500 г сладки червени чушки
- 1 люта чушка
- 700 г домати
- 60 мл олио
- 10 г босилек
- 10 г магданоз
- кориандър и черен пипер на прах
- 6 скилидки чесън - 1 ч.л. морска сол + 30 г листа магданоз или кориандър
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте добре и нарежете на полумееци с дебелина около 2 см. Прехвърлете в купа, поръсете с 3 с.л. сол и разбъркайте. Оставете настрана да си пуснат горчивината.
2. През това време наситнете лука, морковите нарежете на полумесеци, чушките почистете и нарежете на парчета, лютото чушле наситнете, а доматите рендосайте.
3. Измийте патладжаните от горчивата вода, прехвърлете в хавлиена кърпа и подсушете. Сгорещете олиото на умерен огън в тиган, изсипете патладжаните, бъркайте няколко минути, намалете температурата на слаба и оставете да се готвят 15 минути. След това прехвърлете в тенджера.
4. В останалото в тигана олио изсипете чушките, бъркайте няколко минути, налейте още малко мазнинка при нужда и после захлупете под капак да се задушават 10-15 минути.
5. Извадете и чушките от тигана, прехвърлете в тенджерата с патладжаните и на тяхно място изсипете лука и гответе докато леко покафенее. После добавете и морковите, разбъркайте, покапете с още мазнина при необходимост, захлупете под капак и оставете да се задушават 20 минути. След това изсипете при останалите зеленчуци в тенджерата и разбъркайте.
6. Сложете тенджерата на котлона, добавете лютата чушка, рендосаните домати, босилека, магданоза, кориандър и черен пипер на прах, размешайте и оставете да къкри 15 минути на умерен огън под капак.
7. През това време намачкайте скилидките чесън, добавете наситнени листа магданоз или кориандър, поръсете с едра сол и намачкайте отново.
8. Махнете ястито от котлона, разпределете в индивидуални порции и поръсете с чесновата част. Можете да хапвате както топло, така и студено.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ