Доматен сос за месо, риба и сандвичи
Домашен лют сос от смлени домати, чушки и чесън.
Необходими продукти:
- 2 кг дребни червени домати (твърди)
- 800 г сладки червени чушки
- 100-200 г люти чушлета (преценете търпимостта си към люто и пикантността на чушлетата, които ще използвате)
- 200 г почистени скилидки чесън
- 1,5 с.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. кориандър на прах
- 3 с.л. оцет
- 1 с.л. пушен пипер
Начин на приготвяне:
1. Почистете всички продукти. Лютите чушлета можете да използвате и със семките. За тази рецепта ще ви е нужна месомелачка. Можете да използвате ренде вместо нея, но е доста трудоемко, ако спазите същите количества продукти. Ако работите с ренде, намалете с 1/4 всички от съставките и си пригответе сос колкото за едно ястие.
2. Прекарайте през месомелачката доматите, като сложите голяма цедка, гевгир или сито отдолу, за да се отцеди излишния доматен сос. Можете да си го пийнете с малко сол и черен пипер. Готовите смлени домати пресипете в купа.
3. Смелете лютите чушлета, чесъна и чак след това сладките чушки, за да прочистят миризмата на чесън и лютивината на чушлетата от машината.
4. Смесете заедно смлените продукти, добавете захарта, солта, пушения пипер, кориандъра, пипера и оцета. Разбъркайте и приберете в буркан с капак. Консумирайте в рамките на седмица.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ