Бьоф Строганов - телешко с гъби и сметана
Телешко в сметанов сос с гъби и лук.
Необходими продукти:
- 400 г телешко филе
- 50 г масло
- 1 глава лук
- 200 г пресни печурки
- 200 мл течна животнска готварска сметана
- 2 с.л. брашно
- 50 мл бяло вино
- 4 с.л. доматено пюре
- сол и пипер на вкус
- зелена подправка (естрагон или мащерка)
- магданоз за поръсване при поднасяне
- сварен бял ориз за гарнитура
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, телешкото месо нарежете на жулиени, а гъбите - на полумесеци.
2. Обтрийте телешките филенца със сол и пипер и ги поръсете с брашното.
3. Сгорещете 2/3 от маслото в тиган и запържете в него телешкото двустранно. Извадете мръвките в чиния.
4. Добавете в тигана и останалото масло и изсипете лука. Щом стане прозрачен, добавете гъбите и гответе докато водата им се изпари.
5. Налейте бялото вино и бъркайте. Когато се поизпари, добавете доматения концентрат и върнете месото в тигана. Оставете да се готви няколко минути. Подправете със сол и пипер.
6. Залейте със сметаната, добавете наситнена зелена подправка и махнете от котлона преди сметаната да е кипнала.
7. Поднесете с гарнитура от варен ориз и поръсете с наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ