Телешко със сметана, гъби и лук - Бьоф Строганов
Телешки хапки в сметанов сос с гъби и лук, поднесени с картофено пюре. Домашна рецепта за Бьоф Строганов.
Необходими продукти:
За картофеното пюре:
- 1 кг картофи
- 1 ч.л. сол
- вода
- 50 г масло
- 100 мл мляко
- сол и индийско орехче
- листата на 1-2 стръка магданоз
За телешката част:
- 800 г телешко филе
- 2 с.л. олио
- 2 глави лук
- 300 г печурки
- 30 г масло
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. брашно
- 250 мл месен бульон (внимавайте с количеството сол - има опасност да дойде повечко, ако бульонът е подсолен)
- 150 мл течна готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете и сложете цели в тенджера. Залейте с вода, така че да ги покрива. Кипнете, добавете солта и оставете да се варят 25-30 минути.
2. През това време нарежете телешкото на пържоли с дебелина 2 см, а после на лентички. Парченцата трябва да станат 2 на 5 приблизително.
3. Сгорещете олиото в тиган и запържете месото на силен огън за 1-1:30 минути. Трябва просто да побелее по повърхността си. Ще пусне вода, но това да не ви притеснява. Извадете мръвките от тигана с решетъчна лъжица и заделете настрана.
4. Нарежете лука на полумесеци и прибавете в тигана от готвенето на месото, като използвате вече отцедилите се сокове. Гответе 1-2 минути на умерен огън.
5. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци. Вкарайте при лука, добавете маслото, сол и пипер и захлупете под капак да се готви за 5 минути.
6. Добавете брашното, разбъркайте, за да абсорбира соса и налейте бульона. Оставете да къкри без капак за 5 минути.
7. Налейте сметаната, разбъркайте отново и оставете да къкри 5 минути. После върнете мръвките в ястието и оставете на слаб огън за 2-3 минути.
8. През това време направете пюрето като намачкате сварените и отцедени картофи с маслото и млякото. Добавете сол и индийско орехче на вкус - около 1/3 ч.л. индийско орехче е достатъчно и около 1/2 ч.л. сол.
9. Сервирайте ястието като поднесете в една чиния, но отделно едно от друго картофеното пюре и месото с гъби, лук и сос. Поръсете картофената част с наситнени листенца магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ