Телешко във винен сос с портокалови корички
Крехко телешко с вино, цитруси и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 кг парче телешко месо (цяло парче)
- 450 г млади моркови (неголеми)
- 2 глави лук
- сол и пипер на вкус
- 50 г масло
- 1 с.л. олио
- 750 мл червено сухо вино
- 1-2 портокала (Био, защото ни трябва кората)
- 2 дафинови листа
- няколко зърна бахар
Начин на приготвяне:
1. В половината от маслото на стайна температура добавете сол и пипер и обтрийте с получената смес мръвката.
2. Морковите нарежете на половинки по дължина, за да станат красиви едри и дълги парчета. Лука нарежете на полумесеци, а портокалите обелете, вземете най-горната част от кората, а останалото изстискайте на сок.
3. В голяма тенджера или тава с капак запечатайте месото, като го готвите на силен огън за по няколко минути от всяка страна. Прехвърлете в отделен съд.
4. Добавете олиото в същата тенджера и запържете лука. Извадете при месото. Добавете маслото и запечатайте морковите.
5. Върнете лука, налейте виното, добавете портокаловите кори и част от сока (около 50 мл; останалото си прецедете и изпийте).
6. Щом сместа кипне, пуснете в нея бахара, дафиновия лист и върнете мръвката.
7. Захлупете под капак и си изберете - на котлона или във фурната да остане ястието за около 2 часа на 175 градуса под капак.
8. Готовото телешко извадете, оставете да почине и разрежете на порции.
* Можете да поднесете с част от соса на готвенето, като го прецедите, кипнете с 1 с.л. брашно, добавите по желание 2 скилидки намачкан чесън и след като свалите от огъня, разбъркате в него 40 г студено масло от хладилника. Можете и да поръсите с наситнени листенца пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ