Азиатски крилца със соев сос, захар и сусам
Пържени пилешки крилца по азиатски с глазура от соев сос със захар.
Необходими продукти:
- 1 кг пилешки крилца (само горна или горна и средна част)
- по 1 ч.л. сол и черен пипер
- 500 мл олио или друг тип растителна мазнина за пържене
- 125 мл соев сос
- 75 г захар
- 1 с.л. бяло сусамено семе
- 1-2 стръка пресен лук или 3-4 стръка див лук
Начин на приготвяне:
1. Ако пилешките крилца са долна, средна и горна част, отделете и изхвърлете доланата или запазете за храна на домашни любимци. Горната и средната част разделете една от друга. Поръсете крилцата със сол и пипер и разбъркайте, за да полепнат подправките по тях.
2. Изсипете олиото в тиган. Сгорещете на умерен огън. Температурата трябва да е 170 градуса, но ако нямате термометър, включете котлона на средна степен и изчакайте мазнината хубаво да се нажежи. Застелете си голяма чиния с домакинска хартия и се въоръжете с решетъчната лъжица за вадене.
3. Пуснете половината от крилцата за минута и половина в мазнината, обърнете след това и пържете още минута и половина. Извадете в чинията. Сгответе втората част по същия начин.
4. След като сте извадили всички крилца, изчакайте минута, за да се вдигне температурата на мазнината, застелете си нова чиния с домакинска хартия и отново изпържете двустранно половината количество за по 1:30 минути. Повторете и с останалите крилца. Вече можете да ги оставите да почиват на спокойствие.
5. В голям тиган изсипете соевия сос, подгрейте и добавете захарта. Бъркайте докато се получи сравнително течен солен карамел. Пуснете крилцата в него.
6. Бъркайте и гответе на умерен огън 4 минути. След това поръсете със сусама и извадете в чиния. Поръсете с нарязан косо пресен лук и сервирайте като мезе или с гарнитура за основно.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ