Любопитни факти за артишока
Мерилин Монро е обявена за първата артишок кралица, а на жените е било забранено да консумират зеленчука поради силните му сексуално стимулиращи свойства.
Артишокът днес е хранителен продукт, който се използва в модерната кухня като част от гарнитурата, в състава на зеленчуково ризото и паста или за ордьоври, увит в колбаси или паниран. Той изисква кратка термична обработка, а хрупкавата му текстура и ненатрапчивия вкус го правят предпочитана добавка към редица солени блюда. Оказва се, че малките зелени пръчици имат дълга история и са познати на човечетвото от Древността. Каналът ayhaninfire събира любопитни и малко известни факти за артишока, с които ще ви запознаем днес.
Артишокът е вид многогодишно цъфтящо растение, принадлежащо към групата на бодилите. Ако го отглеждате в домашни условия, главичката му ще се превърне в красиво цвете. Растението произхожда от Средиземноморието и Северна Африка, но първоначално се консумира в кухнята на Близкия Изток. В Древна Гърция е използвано като билка за лечение и повишаване на либидото. Първото писмено сведение за отглеждане на артишок е датирано от 40-70-а година след Христа.
1. В Древен Рим е било забранено на бедните хора да консумират артишок. Считало се е, че само влиятелните римляни и людете със синя кръв могат да се насладят на вкусовите му качества и вълшебното му въздействие върху организма. Известно е, че са прилагани смъртни наказания на хора от простолюдието, дръзнали да опитат артишок.
2. През XV-и век холандците запознават европееца с артишока и го установяват като хранителна култура за отглеждане. През XIX-и век растението навлиза и в американската кухня.
3. Семена артишок са открити по време на разкопките на Монс Клаудиан в Египет. Находката е датирана приблизително от 100-ата година Пр. Хр.
4. Най-големите производители на артишок днес са Испания, Франция и Италия.
5. През 1947-а година Мерилин Монро била коронована за артишокска кралица на Кастровил.
6. Основният вкус на италианския ликьор е артишок.
7. Артишокът е считан и до днес за мощен афродизиак. По тази причина до 1700 година почти навсякъде по света е било забранено на жените да го консумират. Днес такава забрана може да бъде срещната в някои мюсюлмански страни.
Ето и какво можете да си сготвите с артишок:
Печен артишок с лимонов сос и чеснов дъх.
Спагети с артишок и пилешко месо.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »
Как според преданието се е появил един от най-известните видове синьо сирене и как се прави Рокфор днес. виж още »
Нискокалоричният зеленчук извлича отровите от тялото, благоприятства работата на сърцето и намалява риска от рак. виж още »
КОМЕНТИРАЙ