Регистрация

Артишок със сирене

Артишок със сирене
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 6006

Артишок с рикота, извара и пармезан.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 пресни артишока
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 2 супени лъжици настъргано сирене проволоне
  • 1/3 чаена лъжичка черен пипер
  • 1/4 чаена лъжичка червен пипер

За белия сос:

  • 2 супени лъжици рикота или извара
  • 3 супени лъжици пълномаслена сметана
  • 1 лъжица настърган пармезан
  • 1/4 чаена лъжичка млян черен пипер
  • 1/4 чаена лъжичка мляно индийско орехче
  • 1 супена лъжица масло

Начин на приготвяне:

1. Почистете артишока като махнете твърдите и кафевите листа по края.
В дълбока тенджера сложете 300 мл вода и загрейте на силен огън.

2. Когато заври, добавете сол и сода бикарбонат (тя запазва зеления цвят на артишока), а след това и артишока. Покрийте и варете докато омекнат.

3. Свалете от огъня и ги подсушете, а след това внимателно разрежете на половинки.  
Предварително загрейте фурната на 200°C. Леко намаслете малка тавичка и поставете артишока. Покрийте с настърганото сирене, черен и червен пипер.

4. Печете докато сиренето се разтопи.

За приготвянето на соса:


1. Сложете маслото в тенджера и загрейте на слаб огън докато се разтопи. Свалете от котлона и добавете, рикотата, сметаната, пармезана, черен пипер и индийско орехче. Върнете на котлона и бъркайте за няколко секунди, докато стане бял и кремообразен сос.

2. Сложете артишока в чинии и полейте със соса и пресен магданоз.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта