Квадратчета от артишок и картофи
Печени зеленчуци със сирене.
Необходими продукти:
- 4 средни картофа, обелени и нарязани
- 2 пресни артишока
- 100 г сирене проволоне (или друг вид сирене по избор)
- сол
- черен пипер
- 150 г настърган пармезан
- 1 супена лъжица магданоз
- 2 прясни лимона
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- зехтин
- 60 г трохи от хляб
- масло
Начин на приготвяне:
От предишната вечер почистете артишока като премахнете дръжките и кафявите листа. Измийте и нарежете на тънки дълги парчета. Изсипете нарязания артишок в купа, след това разполовете лимоните и ги изцедете в купата. Покрийте и дръжте в хладилника за през нощта.
На следващия ден загрейте фурната на 190 градуса.
Отцедете артишока, но запазете сока.
Намазнете квадратна тава със зехтин и покрийте дъното с резени картофи. Поръсете със сол и черен пипер. Наредете отгоре артишок и поръсете с настъргано сирене и магданоз. Над тях сложете останалите картофи и овкусете със сол и черен пипер.
Излейте лимоновия сок в тавата и добавете вода, така че почти да покрие картофите. Поставете фолио и печете около 40-45 минути докато картофите омекнат. Махнете фолиото.
Смесете трохите и пармезана и покрийте картофите. Наредете малки парченца масло отгоре, наръсете червен пипер и върнете обратно във фурната.
Печете 10-15 минути докато течността не се изпари почти изцяло и не се образува хрупкава коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ