Колко калории, мазнини и протеин има в различните видове риба
Калорийно съдържание в рибите и кои риби са по-мазни?
Рибата е полезна храна, която трябва да се консумира поне два пъти седмично, за да зареди тялото с ценни мазнини, протеини и минерали. Омега-3-мастните киселини, които се съдържат в рибешката мас, представляват незаменима част от природосъобразното хранене на хората. Освен това рибата е богата на протеин и бедна на калории. Веднъж влязла в чинията, тя се грижи за тялото като подпомага множество процеси в него – от скоростта на мозъчните и нервните вълни, до зрението, слуха, работата на сърцето и стомаха, мускулната и костната здравина и издръжливост и не на последно място – красотата на косата, кожата, ноктите и зъбите. За разлика от месото, тук най-мазната риба далеч не е най-вредна. Стига да бъде сготвена с по-малко или без мазнина – на пара, печена или варена. Идеално се съчетава със зеленчуци и леки въглехидрати в перфектната диета за отслабване, здраве, хубост и виталност. Колко калории има в рибата и каква част от тях са съответно мазнини и белтъчини, ще напишем сега. А дали ще си я сготвите здравословно или ще се изкушите да изпържите и развалите полезните ѝ свойства в името на по-вкусна храна – решението е ваше.
Калории в сьомгата. В последно време тя се превръща в модерна храна, сочена за полезна, но истината е, че голяма част от сьомгата в хранителната верига е отглеждана в развъдници. (повече за развъдниковата сьомга – вижте ТУК). Естествено – сготвена със сметана и сирена или пък изпържена, е доста по-калорична от изпечена с няколко хапки зехтин на фурна или задушена на пара. Тя е най-мазна и висококалорична от комерсиалните видове риба. В 100 г сьомга има 201 калории, 20 г протеин и 13 г мазнини.
Калории в скумрията. Евтина, достъпна и продукт на див улов, нейното месо ви гарантира, че единствената вреда, която може да донесе, е от човешкото замърсяване на Световния океан. (Как замърсяването на Световния океан влияе на морските дарове, с които се храним). Скумрията е сред най-полезните риби, а килограм от нея в почистен вариант струва под 10 лв. 100 г сурова скумрия съдържа 181 калории, 19 г протеин и 12 г мазнини. Голяма част от мазнините, но и от полезните микроелементи, се съдържат в кожата. Затова ако не сте на нискомазнинна диета, си я хапвайте смело. Рибният фосфор, който е особено ценен за човешката костна система пък се съдържа в кокалите на рибата. Затова дори и да си купите консерва скумрия, пак ще сте направили пълноценно рибно хранене за седмицата.
Рецепта за здравословно изпечена скумрия във фолио без мазнина - с много подправки за уникален вкус.
Калории в пъстървата. За съжаление почти не може да се открие пъстърва див улов, освен ако не хванете въдицата и такъмите и не пуснете плувка в някой бистър течащ сладководен вир. За сметка на това множество рибарници в България предлагат пресен улов на тази риба и директно готвене на място. Така поне няма да е преминала през замразяване, въпреки че определено е хранена с изкуствени материали. (Вижте какво се случва с протеина, преминал през замразяване.) А в 100 г пъстърва ще попаднете на 143 калории, 20,8 г белтъци и 6,61 г мазнини.
Калории в лаврака. Той е друга морска риба, която може да бъде уловена с мрежи или въдица и все още има шанс да попаднете на див улов. Месото му далеч не се усеща толкова мазно като на скумрията и сьомгата, но определено в състава му има доста ценни масла. В 100 г лаврак има 117 калории, 17,6 г протеин и 5,2 г мазнини.
Рецепта за печено филе от лаврак с коричка от трохи.
Калории в шарана и толстолоба. Толстолобът е най-високо протеиновата сладководна риба и въпреки многото си мазнини, може да бъде идеална белтъчна храна, ако не я пържите или панирате. В 100 г толстолоб има 127 калории, 27,7 г протеин и 1,8 г мазнини. Неговият братовчед – шаранът съдържа 110 калории, 18 г белтъци и 4,2 г мазнини. Помислете отново каква риба ще изберете за предстоящия Никулден.
Ако сте се спрели на толстолоб, ето как го панираме вкъщи.
Калории в треската и бялата риба. Това е рибно филе, почистено от кости и кожа – в него остават протеините, но не и полезните мазнини. Въпреки че е нискокалорично, добре е да го сервирате с пресни зеленчуци, покапани с малко благородни масла (студено пресован зехтин, шарлан, олио от лен, авокадо, гроздови семки, орехи или друго), за да има симбиоза между мазнини и белтъчини. Средно в треската се съдържат 78 калории на 100 г. От тях 17,7 г е протеинът и само 0,7 г – мазнини. Филето от пангасиус, считано за друга комерсиална бяла риба дава на тялото около 70 калории, 16 г протеин и 0,3 г мазнини.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Кои меса са подходящи за диета, колко калории има в 100 г месо и отслабване с месо? виж още »
Най-висококалорични са орехите, а най-малко калории съдържат тиквеното и маковото семе. виж още »
Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »
КОМЕНТИРАЙ