Филе от пангасиус с вино и зехтин
Изискана и бърза вечеря - печен пангасиус на тиган с люто-кисело-солен сос.
Необходими продукти:
- 2 филета от пангасиус – общо 500 г
- 2 лимона
- соев сос (или унисос)
- чили сос
- 30 мл бяло вино
- 50 мл зехтин
- сол
- миск от листни зеленчуци или друг вид свежа салата по избор
Начин на приготвяне:
1. Размразете пангасиуса като периодично махате вода от съда в който се размразява. След като леда падне от филетата, не ги оставяйте да се стоплят прекалено много. Нека бъдат охладени.
2. Осолете ги от двете страни, намажете ги с чили сос и малко зехтин и ги сложете в силно нагорещен тефлонов или грил тиган с незалепващо покритие да се пекат.
3. Изстискайте единия лимон. Поръсете горната страна на филетата с бяло вино, лимонов сок и соев сос, така че да се стекат по рибата, а след това я раздвижете, за да поеме и от готвещата се страна.
4. След 5-6 мин. обърнете рибата, като отново поръсите със сместа. Вече изпечената страна можете да намажете повторно и с чили сос, като използвате домакинска четка.
5. Печете до готовност (около 5 мин.).
6. Разполовете другия лимон и сервирайте двете филета в плата с половинките лимони и микс от листни зеленчуци. След като рибата е в чинията, полейте я щедро със зехтин.
Филетата от пангасиус са разкошно мезе за бяло вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ