Филе от сьомга в сметаново-чеснов сос
Сьомга със сос от сметана, бяло вино, чесън и спанак.
Необходими продукти:
- 800 г филе от сьомга (не котлет)
- 2 шалота или 1 глава червен лук
- 1 глава (не скилидка) чесън
- 3 стръка босилек
- 1 лимон
- 100-120 г спанак
- 200 мл млечна незаквасена сметана за готвене
- 30 г пармезан
- зехтин
- 100 мл бяло сухо вино
- 1 с.л. лимонов сок
- 25 г масло
- сол и пипер на вкус
- 1 ч.л. сушена мащерка по желание
Начин на приготвяне:
1. Разрежете филето на 4 по-малки, за да се оформят порции от по 200 грама приблизително всяка. Ако са ви продали рибата с кожа, я махнете и я запазете за супа или си я изпържете на чипс след като сготвите филетата.
2. Готовите филета поръсете със сол и пипер от всички страни и покапете с лимонов сок. Оставете настрана за 10-тина минути.
3. През това време нарежете на много ситно чесъна и лука. Измийте спанака и го нарежете на едро. Рендосайте пармезана, ако е на бучка.
4. Сипете зехтин в тиган колко да покрие цялото му дъно. Сгорещете на умерен към силен огън и запържете филетата риба за 3 до 4 минути от едната страна и за още 2 до 3 минути от другата. Гответе първо от страната, от която е била кожата. Извадете в чиния. Сега можете да изпържите кожата, ако има такава. Получава се чипс от сьомга.
5. Намалете огъня на умерен. Добавете маслото към олиото, където е пържена рибата. Щом се разстопи, прибавете лука и чесъна и гответе докато станат златни. Така чесънът ще придаде уникален вкус, без да се натрапва с лютивина и аромат.
6. Налейте виното към златистите вече лук и чесън, изчакайте да кипне и оставете да ври една минута, за да се отдели част от алкохола. След това налейте и сметаната, поръсете пармезана, подправете със сол, пипер и мащерка и кипнете.
7. Следва да вкарате и спанака в соса. Ако сосът е прекалено гъст (понякога сметаните са доста гъсти, друг път - не), капнете малко вода. Отрежете 6 слайса лимон и ги пъхнете в соса. Щом спанакът загуби обема си, е време за рибата.
8. Вкарайте филетата риба в соса. Оставете да кипне, поръсете с нарязани на едро или цели листа босилек, дръжте минута, като заливате с лъжица рибите със соса. После махнете от огъня и разпределете в индивидуални порции. Поръсете с още босилек за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ