Регистрация

Лазанята е измислена от древните гърци

09 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3309
Лазанята е измислена от древните гърци

Лазанята е един от най-старите видове паста, познати на човечеството.

Да отидеш в Италия и да не хапнеш оригинална лазаня е като да минеш през Рим и да не видиш папата. Наред с пицата и жабешките бутчета този вид паста е емблематичен за кухнята на Ботуша, но се оказва, че тестеното изделие, което може да бъде приготвено по стотици различни рецепти, води началото си от древните гърци, а не тръгва от територията на европейската страна, която го е обявила за символ на националната си кухня.

Елините са викали „лагана“ на вид плосък тънък безквасен хляб, който си печели и заливали с подправки. „Лаганон“ пък бил печен тестен лист, нарязан на правоъгълни форми. По-късно римляните харесали идеята за така направените кори и ги нарекли ласанум, което на техния език била думата за тенджера и готвене.

През XIV век в английска готварска книга от времето на Ричард II се описва рецептата за „ласейн“, която представлява наслагвани тънки листове печено тесто, между които се наслояват различни продукти и след това се дозапичат. По-съвременна визия ястието получава, когато откритите от Христофор Колумб домати започват да се отглеждат в Европа. През XV век все още в готварските рецепти червеният плод-зеленчук не се появява, защото е голяма рядкост на Стария континент, както и все още не са изпитани всичките методи на термичната му обработка, за да се знае какво точно може да се очаква от вкусовите му качества.

Затова първите сведения за оригинална лазаня са италиански. За нейн роден град е приет Емилия-Романя, където през XVI век хората започват да си приготвят печени редове от плоско тесто с плънка от месо и доматен сос между тях. Тази паста се готвела в плоски големи тави, нагрявани в силни пещи. скоро и пармезанът намерил място в рецептата за ястието, а то придобивало все по-широка популярност, докато се превърне в познатата ни днес широко разпространена лазаня.

Днес тя се приготвя с различни сосове – на млечна, яйчена, брашнена или доматена основа. Плънката й може да е както месна, така и зеленчукова или само със сирена. По-смели импровизатори правят дори сладка лазаня, като залагат на различни комбинации от плодове, сметана, шоколад, мед и мармалади.

 

А ето и някои вкусни рецепти за лазаня:

Лазаня с телешка кайма

Лазаня с тиквички и сирене

Зеленчукова лазаня със сирена

Болонска лазаня с кайма и сос бешамел

Американска лазаня с телешко

Лазаня Полок със сушени домати и сметана

Домашно омесена лазаня с кайма

Вегетарианска лазаня

Лесна пуешка лазаня

Лазаня с риба тон

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

История и настояще на оригиналната руска салата

Руската салата в Русия е френска, а във Франция –  салата Оливие.  виж още »

Любопитни факти за пастата

Произведената в Неапол паста е най-вкусна, защото климатът е най-подходящ за правилното съхнене на тестото. виж още »

Кой и как е измислил сандвича

Хавайските острови са били наречени Сандвичеви при откриването си. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта