Регистрация

Чили червено къри

Автор:
Ivko
|
Дата:
17 May
|
Видяна:
900
Оцени рецептата

10 зърна бял пипер

Индийско орехче

1 ч.л. паста от скариди

3 - 5 дълги червени сушени люти чушки

4 лука шалот

1/2 стрък лимонова трева

1 ч.л. галангал

1/2 ч.л. кора от лайм

1 с.л. нарязан корен от кориандър

1/2 ч.л. сол

250 мл кокосова сметана

2 - 3 с.л. червена къри паста

1 с.л. рибен сос

1/2 с.л. захарна палма

24 миди

125 мл кокосово мляко

5 листа от лайм

1 голямо чили чушле, нарязано на тънки ленти

2 с.л. листа от кориандър

Жасминов ориз

 

Счукайте пипера заедно с индийското орехче в хаванче. Сложете 1 чаена лъжичка паста от скариди в микровълновата фурна до готовност и прехвърлете заедно с пипера в блендер и добавете сушените люти чушки, шалота, половината стрък лимонова трева  и галангала, обелен и нарязан, 1/2 чаена лъжичка кората от лайм, кориандъра, солта и малко вода. Разбийте на много фина паста. Прехвърля се в буркан за съхранение. В средно голяма тенджера, кипнете 250 мл кокосова сметана на силен огън, като се разбърква непрекъснато за 3-5 минути. Добавете 2-3 супени лъжици червена къри паста и се запържва за 5 минути, като се разбърква. Добавя се 1 супена лъжица сос от риба, 1/2 супена лъжица захар, палмата и запържете. Добавете мидите, листата лайм, накъсани, 1 голяма прясна червена люта чушка, нарязана на жулиени и 2 супени лъжици кориандър или листа босилек. Сервира се с жасминов ориз.





Виж още от категория "Мексиканско"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта